MASŁO Z KONOPI
to doskonały dodatek do smarowania pieczywa, składnik wypieków słodkich i słonych oraz sosów. Masło takie jest delikatne, ma aksamitną konsystencję i wspaniały smak.
Od początku podkreślam i edukuję jakie zalety i ogrom właściwości prozdrowotnych mają konopie siewne. Uzyskane z nich przetwory to bogactwo cennych witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych i kannabinoidów. Warto włączyć je do codziennej diety, by móc korzystać z tego, co daje nam natura.
Próbowaliście?
Przepis idealnie sprawdza się również w przypadku medycznej marihuany!
Dekarboksylacja kannabinoidów to kluczowy proces w produkcji masła. Podczas tego procesu z kwasowych postaci kannabinoidów powstają formy neutralne. Naturalnie, w żeńskich kwiatostanach znajdują się formy kwasowe – CBDA, THCA, CBGA.
Na temat działania CBDA przeczytasz we wpisie o walce z Covid-19 (klik)
W wyniku dekarboksylacji kannabinoidy pozbawiane są grupy karboksylowej (-COOH). Proces ten przkszatłca kannazwiązki w dobrze nam znane formy aktywne CBD, THC czy CBG.
Dekarboksylację przprowadzisz dzięki:
- temperaturze,
- długiemu przechowywaniu suszu,
- promieniowaniu.
No to zaczynamy zabawę.
Teraz kuchnia konopna stoi przed Tobą otworem! Pokażę Ci do czego możesz wykorzystać to pyszne i lecznicze masło. Sprawdź przepisy na moim blogu!